Hledání


Země návštěvníků

Jelen lesní (Cervus elaphus, Linné 1758) a má příhoda

Cervus elaphus (jelen lesní)

  Jelen se vyznačuje velkou postavou, výška v kohoutku dosahuje kolem 1,5 m, váha je do 250 kg. Žije v zalesněných krajinách, samice s mláďaty vytváří stáda, která nežijí se samci. Živí se trávou, houbami, plody a kůrou.
   Doba říje, kdy samotářští samci vyhledávají samice, je od září do října. Kolouši se rodí po 8 měsících březosti. 
   Během období říje svádí samci souboje o samice a ozývají se hlasitým troubením. Hlavní “zbraní” jsou parohy, občas může dojít i k těžkému poranění. Tyto své zbraně shazuje v únoru a březnu, záhy poté mu narostou nové a větší.
   Vzpomínám si na příhodu, kdy jsem v plné mladosti před mnoha lety s fotopuškou Zenit fotil jeleny buď z posedu, nebo “šoulačkou” v oblasti Bedřichova.
   Navečer se jeden jelen začal ozývat troubením a neustále se ke mně přibližoval. Já čekal na okraji horské louky v očekávání, že vyfotografuji perfektní snímky. Zapraskalo křoví a přede mnou se objevil jelen s parožím, které sahalo do nebes. Neměl strach, kráčel  ke mně se hlavou nakloněnou na stranu a pořád troubil. Udělal jsem několik snímků a situace nabyla jasných obrysů. Začal jsem se bát.
   ”Snad mě nepokládá za samce svého druhu,” honilo se mi hlavou, “nebo, nedej Bože, za samici. Nic z toho bych nepřežil.”
   Fotopušku jsem odložil na zem, udělal úkrok stranou za strom a jelen kolem mne přešel v takové vzdálenosti, že bych se ho mohl dotknout. Mířil dál za svými soky a já si tuto vzácnou chvíli budu pamatovat do konce života. 

Mariánské lázně - Krakonoš, 27.9.2009 :-) Bob   

Přečtěte si také

RSS

Zatím žádné komentáře.

Komentář ( zmenši pole | zvětši pole )

Povolené tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>