Hledání


Země návštěvníků

Srnec obecný (Capreolus capreolus, Linné 1758)

Capreolus capreolus (srnec obecný)

   Další mé fotografie a odkazy na články o savcích jsou zde.
   “To je ale zima. Prsty mě zebou, nos mám červený jak piják ( ne ten v sešitech na inkoust, ale v restauraci), venku sněží a mrzne.”
   Tyto věty jsem si říkal před pár dny. V tom jsem narazil na dvě srnky. Vyhrabávaly sníh, choulily se k sobě a asi tvořily pár.
   Na toulku jsem si s sebou vzal stařičký Panasonic DMC FZ50, protože je univerzální a já jsem s fotografováním  nepočítal. A ejhle: dokáže v nějaké kvalitě fotit makro i telezáběry.
   Srnec obecný patří zatím mezi naše hojné savce a lovnou zvěř. Má váhu kolem 30 kg, je dlouhý až 135 cm a dosahuje výšky 90 cm.  Jeho letní srst má barvu rezavě hnědou, zimní je spíše do šeda. Můžeme se s ním potkat od nížin až po horská stanoviště, v zimě navštěvuje i okraje měst. Je to býložravec, živí se nejrůznějšími bylinami, výhonky stromů a keřů, v zimě i kůrou a kořínky.
   Mláďata se rodí v květnu až červnu a co je zajímavé, samičky mají utajenou březost. Jejich říje probíhá ve dvou cyklech. První je od července do srpna, druhá od listopadu do prosince. Pokud samice otěhotní v létě, vývoj plodu se zastaví až do synchronizace s druhým cyklem.  
   Pokud někdy najdete v přírodě mládě, nechejte jej v klidu bez lidské péče.  Matka je určitě poblíž a bedlivě vás sleduje. V roce 1976 jsem našel zdánlivě opuštěné mládě na louce, opatrně jej vyfotil a schoval se poblíž. Za chvíli přišla srnka a zkoumala, jestli se mláděti něco nestalo.

Capreolus capreolus (srnec obecný)

Jablunkov, 30.1.2010 :-) Bob

Jelen lesní (Cervus elaphus, Linné 1758) a má příhoda

Cervus elaphus (jelen lesní)

  Jelen se vyznačuje velkou postavou, výška v kohoutku dosahuje kolem 1,5 m, váha je do 250 kg. Žije v zalesněných krajinách, samice s mláďaty vytváří stáda, která nežijí se samci. Živí se trávou, houbami, plody a kůrou.
   Doba říje, kdy samotářští samci vyhledávají samice, je od září do října. Kolouši se rodí po 8 měsících březosti. 
   Během období říje svádí samci souboje o samice a ozývají se hlasitým troubením. Hlavní “zbraní” jsou parohy, občas může dojít i k těžkému poranění. Tyto své zbraně shazuje v únoru a březnu, záhy poté mu narostou nové a větší.
   Vzpomínám si na příhodu, kdy jsem v plné mladosti před mnoha lety s fotopuškou Zenit fotil jeleny buď z posedu, nebo “šoulačkou” v oblasti Bedřichova.
   Navečer se jeden jelen začal ozývat troubením a neustále se ke mně přibližoval. Já čekal na okraji horské louky v očekávání, že vyfotografuji perfektní snímky. Zapraskalo křoví a přede mnou se objevil jelen s parožím, které sahalo do nebes. Neměl strach, kráčel  ke mně se hlavou nakloněnou na stranu a pořád troubil. Udělal jsem několik snímků a situace nabyla jasných obrysů. Začal jsem se bát.
   ”Snad mě nepokládá za samce svého druhu,” honilo se mi hlavou, “nebo, nedej Bože, za samici. Nic z toho bych nepřežil.”
   Fotopušku jsem odložil na zem, udělal úkrok stranou za strom a jelen kolem mne přešel v takové vzdálenosti, že bych se ho mohl dotknout. Mířil dál za svými soky a já si tuto vzácnou chvíli budu pamatovat do konce života. 

Mariánské lázně - Krakonoš, 27.9.2009 :-) Bob   

Daněk evropský (Dama dama, Linné 1758)

Dama dama (daněk evropský)

   Bližší informace o daňku evropském (skvrnitém) jsou zde.
   Narazil jsem na něj poblíž Mariánských lázní. Vůbec se nebál a tak jsem neodolal a udělal pár snímků.

Mariánské lázně - Krakonoš, 27.9.2009

Daněk evropský (Dama dama, Linné 1758)

Dama dama (daněk evropský)

Daněk evropský patří mezi sudokopytníky, čeleď jelenovitých. Pochází ze středomořské oblasti, u nás se vyskytuje od 19. století v oborách, ale žije i ve volné přírodě. Dosahuje délky do 170 cm, paroží je lopatovité, podobá se trochu losímu.  
Obývá listnaté i smíšené lesy, v přírodě je dosti plachý.

Celý článek »

Jelen sika (Cervus nippon, Temminck 1838)

Cervus nippon (jelen sika) 

Nejen makrofotografií a trénováním práce s novým fotoaparátem Canon EOS 30D trávím svůj volný čas. Navštívil jsem jednu oboru a vyfotil jelena siku jako přípomínku mých dřívějších fotografií zvěře. Fotografoval jsem aparátem Panasonic DMC-FZ50.
Jelen sika se u nás vyskytuje především v oborách a zologických zahradách. Původem je z Japonska, Koreje a východní Číny. Dosahuje velikosti kolem 120 cm, váží 80-100 kg. Jeho potravu tvoří kořínky, byliny, větvičky stromů, houby a další. Říje probíhá v září až listopadu. Udává se, že v tomto období mohou být samci především v oborách nebezpeční i člověku.
Děkuji majiteli za umožnění vstupu do obory.

Jeseníky - Nýznerov, 3.3.2007 :-) Bob